Pivarski ječam
Proizvodnja pivarskog ječma
čini srce djelovanja kooperative našeg poduzeća. Tradicija je to koja traje više od petnaest godina.
U programu ugovaranja nalaze se sorte ozimog pivarskog ječma i jarog pivarskog ječma, a proizvedena roba isporučuje se tvornici slada Slavonija slad u Novoj Gradiški.
Svake sezone ugovaranja pokušavamo unijeti poboljšanja kroz naš kooperantski odnos s proizvođačima. Nude se nove sorte, nove tehnologije proizvodnje i što je najvažnije, cijena se prilagođava stanju na tržištu.
Otkup pivarskog ječma obavlja se na više otkupnih mjesta, ovisno o sezoni. Glavno otkupno mjesto je Nova Gradiška, a ječam se prema potrebi otkupljuje i u drugim mjestima. Prilikom predaje ječma iz svake prikolice uzima se službeni uzorak na temelju kojeg se određuje kvaliteta ječma (vlaga, proteini, primjese, kalibracija).
Sortiment pivarskog ječma u proizvodnji usklađuje se s potrebama pivarske industrije.
U proizvodnji se nalaze samo one sorte koje daju slad vrhunske kakvoće.
Agrotehnika proizvodnje
Ovisno o tome radi li se o proizvodnji ozimog pivarskog ječma ili jarog ječma u jesenskom ili redovnom roku sjetve, primjenjuje se odgovarajuća tehnologija proizvodnje.
Bolesti, korovi i štetnici djeluju na smanjenje prinosa i kvalitete ječma. Da bi se spriječio njihov negativan utjecaj, potrebno je primijeniti odgovarajuća sredstva za zaštitu bilja. Pri tome treba poslušati savjet struke te se pridržavati uputa o primjeni sredstva.
Izvješće o usjevu ječma
Radi osiguranja zdravstveno ispravne hrane, potrebno je pratiti proces proizvodnje ječma, slada i piva od “polja do stola”.
Zbog navedenog svi proizvođači pivarskog ječma trebaju ispunjavati izvješće o usjevu pivarskog ječma za svako polje na kojem imaju zasnovanu proizvodnju.
U izvješću treba upisivati redom sve agrotehničke mjere i korištena sredstva za zaštitu bilja, a svrha je praćenje sljedivosti proizvoda. Ispunjeno izvješće neophodno je predati u žetvi, prilikom prijema robe tehnološkom timu. Osim toga navedeno izvješće pomaže proizvođačima u praćenju tehnologije proizvodnje i ostvarenih rezultata.
